beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht

25/04/2020

Update: Overzicht steunmaatregelen ondernemers, nuttige links.

Op deze pagina verzamelen we enkele nuttige links voor ondernemers in deze moeilijke tijden met het coronavirus. Deze lijst wordt aangevuld. 

Signalisatie- en beschermingsmateriaal 
Als ondernemer op zoek naar de juiste beschermingsmaterialen? Unizo heeft een opsomming van leveranciers die je hier kan terugvinden. 

Gids FOD Economie heropening

De FOD Economie ontwikkelde een gids voor de opening van de handel. Deze gids biedt richtlijnen aan detailhandelaars en zelfstandigen die hun activiteiten (gedeelte¬lijk) hebben moeten stopzetten, als voorbereiding op een veilige herneming van hun activiteiten. Handelaars die hun activiteiten niet hebben onderbroken en die zelf reeds de nodige maatregelen hebben genomen, kunnen deze gids gebruiken als verdere inspiratiebron. 

Naast de preventiemaatregelen in deze gids is het ook aangeraden om de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’ te raadplegen op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De link is terug te vinden op pagina 3.Contactpersoon lokale economie binnen het gemeentebestuur
0490 64 94 24

‘Coronalijn’ Unizo voor zowel leden als niet-leden
Voor alle vragen over wat wel en niet mag, steunmaatregelen, voorbeelddocumenten, nuttige doorverwijzingen, enz… heeft Unizo een specifiek webpagina (www.unizo.be/corona). Ondernemers, zowel leden als niet-leden, kunnen ook terecht op de 'Coronalijn' van Unizo (0800 20 750). 

Callcenter corona - sociale zekerheid zelfstandige ondernemers
Een vraag over de maatregelen voor zelfstandigen door het coronavirus? Bel gratis naar 0800 12 018 - Elke werkdag van 8 uur tot 20 uur.
Onze collega's stellen alles in het werk om je zo snel mogelijk te helpen. Raak je niet meteen binnen? Bel dan op een later tijdstip terug.Hinderpremie
Net als bij hinder door openbare werken, voorziet men in een premie voor ondernemingen en zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen. Dit moet diegenen die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren.  De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag. Alle maatregelen kan u vinden op www.vlaio.be/corona 

Compensatiepremie
De Vlaamse Regering heeft op 1 april 2020 beslist dat ondernemingen met een groot omzetverlies ingevolge de coronacrisis een premie kunnen krijgen van € 3000. Het gaat dan om ondernemingen die niet verplicht moesten sluiten. Dergelijke ondernemers zijn te vinden in allerlei sectoren (evenementensector, (para-)medische beroepen, dierenpensions, landbouwsector, dienstenleveranciers, enz...). De aanvraag zal verlopen via een online applicatie op de website van VLAIO. De informatie die momenteel beschikbaar is vind je via deze link:
 
Tijdelijke werkloosheid 
Tijdelijke werkloosheid als maatregel. Lees er hier meer over.
https://bit.ly/391y7Pr & https://bit.ly/33nJC2N (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
 
Uitstel betaling 
Uitstel betaling van sociale werkgeversbijdragen en sociale verzekering. 
Lees er hier meer over: https://bit.ly/2TW2hPP & https://bit.ly/2QlDpiz (Agentschap Innoveren & Ondernemen)
 
Overzicht bijkomende maatregelen Agentschap Innoveren & Ondernemen
De Vlaamse Regering neemt extra maatregelen voor de Vlaamse bedrijven die in financiële moeilijkheden geraken naar aanleiding van de coronacrisis. 

Uitbreiding waarborgregeling door coronacrisis
Om de economische impact van het coronavirus op te vangen, heeft de Vlaamse regering besloten om tot eind dit jaar de bestaande waarborgregeling bij PMV/z uit te breiden voor de financiering van schulden tot 12 maand. Daarvoor wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt.

Overbruggingsrecht voor zelfstandigen – coronavirus 
De zelfstandigen in hoofdberoep (incl. helpers, meewerkende echtgenoten in het maxistatuut en (primo)starters) die hun activiteit verplicht moeten onderbreken naar aanleiding van de sluitingsmaatregelen genomen door de federale overheid, hebben recht op deze financiële uitkering van het overbruggingsrecht voor de maanden maart en april 2020.

Wie komt in aanmerking?
 • De zelfstandigen en helpers in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten die hun activiteit verplicht moeten onderbreken naar aanleiding van de sluitingsmaatregelen genomen door de federale overheid
 • De andere zelfstandigen en helpers in hoofdberoep en meewerkende echtgenoten hebben recht op de financiële uitkering van het overbruggingsrecht voor de maanden maart en april 2020, voor zover ze in elk van deze maanden minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen hun activiteit onderbreken naar aanleiding van het coronavirus.
 • Alle zelfstandige zorgberoepen in hoofdberoep die hun activiteit vrijwillig onderbreken, maar wel nog tussenkomen voor dringende (para-)medische gevallen hebben recht op de uitkering voor zover ze hun niet-dringende medische activiteiten wel volledig stopzetten gedurende minstens 7 dagen per maand.
Op 19 maart 2020 heeft de Kamer de wettekst goedgekeurd waar bij dit overbruggingsrecht werd versoepeld en uitgebreid in het kader van de coronacrisis. Deze wet zal in werking treden vanaf 1 maart 2020. 


Uitstel van betaling leningen en kredieten
Denk je in financiële problemen te zullen komen door het coronavirus, aarzel dan niet om met je bankier te gaan praten. Doe dit ook zo snel mogelijk, voor je financiële problemen onoverkoombaar zijn. De banken zullen voor iedereen apart kijken wat de beste oplossing is.
Naast particulieren kunnen ook solide bedrijven en zelfstandigen beroep doen op uitstel van betaling van hun krediet. De banken zullen hiervoor geen dossierkosten aanrekenen. Samen met de Nationale Bank van België en minister van Financiën Alexander De Croo werd ook een garantieregeling geactiveerd voor alle nieuwe kredieten en kredietlijnen met een maximale looptijd van 12 maanden.


Afhaalmaaltijden
Op de website ‘Steun de horeca’, kunnen restaurants die take-away aanbieden, zich registeren. Consumenten zien zo in één overzicht wie in hun buurt afhaalmaaltijden aanbiedt.

Via de app van Too Good To Go kunnen restaurants tijdelijk afhaalmaaltijden aanbieden. Er wordt enkel 0,59 euro per maaltijd aangerekend voor de handlingskosten.

Aanbieder van afhaalservice/thuisbezorging? Lokale webshop? Registreer!
Biedt u een afhaalservice/thuisbezorging maaltijden aan? Of heeft u een webshop en moet u sluiten? Registreer hier! Met de gekende maatregelen omwille van het coronavirus, het sluiten van horeca en het (deels) sluiten van retailers doen wij een oproep bij alle getroffen ondernemers. 

Registreer dan via volgende links: 

Geen Google-account? Bezorg dan alle gegevens per mail economie@bredene.be of telefonisch op het nummer 059 33 91 94.
 • Webshop:
  • naam handelszaak,
  • adres handelszaak,
  • link webshop,
  • tel/GSM,
  • e-mail.
 • Take-away/thuislevering maaltijden:
  • naam handelszaak,
  • welke service: afhaalservice, maaltijden aan huis of beide,
  • hoe men maaltijden kan bestellen: telefonisch, per mail, via website of anders...,
  • adres van de zaak,
  • Tel/GSM,
  • E-mail,
  • website.
Het gemeentebestuur Bredene publiceert deze lijst via de website van het gemeentebestuur en sociale mediakanalen. 


Ziekte- en arbeidsongeschiktheid
De ziektekosten van de zelfstandigen en hun familie worden terugbetaald door het ziekenfonds. Zelfstandigen die minstens 8 dagen arbeidsongeschikt zijn hebben vanaf de eerste dag recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het ziekenfonds.
In bepaalde gevallen kan je vragen om geen sociale bijdragen te betalen tijdens de periode van ziekte ("gelijkstelling wegens ziekte").Lees ook :
01/11 Nieuwe coronamaatregelen: wat wijzigt in Bredene?
31/10 Toiletten in toeristische zone geopend tijdens herfstverlof
30/10 Crimi Night: ontrafel het mysterie
30/10 SOCIALE NOODLIJN - BEL 059 33 97 97 - ELKE DAG VAN 8 TOT 20 UUR
30/10 Herfstzoektocht in Domein Grasduinen
28/10 Bredene bevraagt inwoners over schade door kalkaanslag
28/10 Extra coronamaatregelen vanaf 28 oktober, middernacht
27/10 Geen Horecabeurs in 2021
27/10 Vactures crematorium Polderbos
27/10 Het Rode Kruis rekent op u!
 
26/10 Download de contactopsporingapp
23/10 Whats up in de herfstvakantie?
21/10 Bredene ondersteunt gedupeerden tegen De Watergroep
21/10 Corona-update: alarmfase 4
20/10 Boodschap van de burgemeester
20/10 Tuinafval: ophaling op verzoek
16/10 Kalkafzetting door kwaliteit drinkwater
16/10 Fototentoonstelling opent de deuren
16/10 Strandpost 3 wordt opgeknapt
16/10 Bredene pakt armoede actief aan
 
14/10 Woonzorgcentrum Jacky Maes past bezoekregeling aan
09/10 Aangepaste evenementen tijdens najaar
08/10 Gemeente- en OCMW-raad van 19/10
08/10 Bezoek aan het gemeentehuis? Enkel op afspraak!
08/10 Voordracht ‘Naar een wereld zonder darmkanker’
06/10 Infomoment en inspraakperiode gedeeltelijke herziening RUP ‘Kop van ‘t Sas’
05/10 Uniforme regeling mondmaskerplicht in provincie West-Vlaanderen
05/10 Stroomgebiedbeheersplannen 2022 – 2027
01/10 Veilig naar school: een opvallende nektube voor Bredense scholieren!
01/10 Werken in Maria-Duyne

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1