beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht
Foto

21/03/2020

Waarheen met je grasmaaisel?


1. Composteren
Composteren is niet: het gras op een hoop gooien, week na week, jaar na jaar, zonder er naar om te kijken of het te beluchten. Dit heeft meer weg van de bewaringstechnieken die veetelers toepassen om gras op te slaan als wintervoer voor hun dieren: opeengepakt en met een plastic zeil erover.

Hier is van composteren geen sprake. Bij composteerders staat grasmaaisel bekend als een lastig product. Niet omdat het moeilijk verteert, maar omdat het veel te snél verteert. Dat kan je merken wanneer je een hoeveelheid gras op een hoop legt of in een zak stopt. Binnen een paar uur is het gras zo warm dat je er je hand niet meer kan in steken. Je ziet het volume sterk verminderen en als je er een dag later in krabt, is de geur niet te harden. 

Bovendien heeft het materiaal de neiging om te gaan verzuren. Grasmaaisel is in composteringstermen ‘groen’ materiaal. Ook keukenafval is typisch groen materiaal. Het hoge vochtgehalte van het maaisel kan je eventueel beperken door het gras niet meteen op te vangen in de grasbak. Laat het enkele uren op het gazon in de zon drogen vooraleer je  het verzamelt. Zo vermindert ook het volume.

Slechte compostering en geurhinder zijn dus het gevolg van een gebrek aan stevigheid van het grasmaaisel. Het probleem is eenvoudig op te lossen: structuurmateriaal toevoegen. Structuur of ‘bruin’ materiaal is stevig, eerder droog en meestal voedselarm. Voor een goede compostering streef je steeds naar een mengsel van groen en bruin. De ervaring zal je helpen, maar je kan beginnen met twee delen gras op één deel structuurmateriaal. Zeef je er op het einde van het composteringsproces een deel van het bruin materiaal weer uit, dan kan je het een tweede keer als structuurmateriaalgebruiken.

Welk structuurmateriaal kan je gebruiken om onder je grasmaaisel te mengen?
  • Haagscheersel.
  • Dorre stengels van vaste planten die je tot in het voorjaar liet staan of wegsnoeit in de zomer.
  • Herfstbladeren die je kan opsparen.
  • Houtsnippers.
  • Stro.
  • Dennennaalden.
2. Mulchen
Steeds meer mensen verkiezen hun grasmaaisel in de tuin te houden als mulchmateriaal. Ze strooien het vers gemaaide gras in een dunne laag op de bodem tussen de vaste planten, kruiden en struiken. Ook tussen groenten is het een goed idee om de bodem bedekt te houden als bescherming tegen het uitdrogen. Vers gemaaid ruikt het gras nog aangenaam en fris. Het laat zich gemakkelijk aanbrengen en als je de dikte van de laag beperkt tot een drietal centimeter, gaat het niet gisten, verzuren of stinken.
Let wel op bij de toepassing van mulch tussen jonge en lage plantjes. Wees voorzichtig, bedek de plantjes niet. 

Wanneer je voor het eerst mulcht met gras, zal de vertering ervan misschien wat meer tijd vergen. Het bodemleven is er onvoldoende op voorbereid. De bedekking door het grasmaaisel en de voedingsstoffen die erin aanwezig zijn, zullen de afbraakorganismen echter snel activeren. 

3. Eten kippen gras?
Kippen zijn uitgesproken alleseters. Gekocht kippenvoer bestaat voor een groot deel uit granen en andere zaden. Als de kippen over voldoende loopruimte beschikken, scharrelen ze voortdurend. Ze zijn op zoek naar alles wat ze kunnen vinden aan wormen, pissebedden en andere beestjes. Maar ook groene plantendelen staan op hun menu. Liefst pikken ze het gras rechtstreeks en vers van het grasplantje. Maar bied je ze een hoeveelheid gemaaid gras aan dan zullen ze zich daar zeker aan tegoed doen. Uiteraard mag je niet verwachten dat je kippen na iedere maaibeurt een paar bakken grasmaaisel verorberen. Je krijgt trouwens snel de indruk dat de kippen meer plezier vinden in het scharrelen tussen het gras dan in het gras zelf. Na enkele dagen loont dat scharrelen trouwens wel de moeite. Het bodemleven dat wordt aangetrokken door het grasmaaisel lijkt al snel interessanter dan het maaisel zelf. Zo ontstaat een mini-kringloop van organisch afval, bodemleven en kippen.

Wat moet je zeker niet doen: In de berm ermee of gewoon verbranden.
Dit is niet alleen illegaal maar ook erg milieuvervuilend. Sluikstorten is veel minder onschuldig dan sommige mensen wel denken. Grasmaaisel bevat veel vocht en voedingsstoffen. Wanneer je jaar na jaar je grasmaaisel aan de rand van een bos of in de berm dumpt, verrijk je er plaatselijk de bodem met alle gevolgen van dien voor de flora. De interessante en bloemenrijke vegetatie verdwijnt en maakt plaats voor ruigtekruiden met als bekendste voorbeeld de brandnetel.

Ook het verbranden van grasmaaisel in de tuin is geheel uit den boze en absoluut verboden. Sommige tuineigenaars slagen er inderdaad wonderwel in om dit vochtig materiaal te doen branden. Behalve reuk- en rookhinder veroorzaakt dit ook een hele reeks van giftige verbrandingsgassen. Eén van de meest bekende zijn de dioxines. Deze ontstaan bij het verbranden van stoffen die chloor bevatten. Planten bevatten chloor in hun celvocht onder de vorm van zouten. Voedselrijke planten(delen) zoals grasmaaisel bevatten trouwens vrij veel zouten. Lees ook :
06/08 Ingang Duinenstraat tijdelijk afgesloten
03/08 Start waarschuwingsfase Vlaams Warmteactieplan
03/08 Mondmasker algemeen verplicht in Bredene
03/08 Vrijwilliger worden bij Teleonthaal?
31/07 Verkoop van een tunnelserre
30/07 Aankondiging openbaar onderzoek van het ontwerp actieplan Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025
28/07 Bezoek aan het gemeentehuis ? Maak een afspraak
24/07 Ook Bredene legt aanvullende mondmaskerverplichtingen op.
22/07 Geniet van de kust, maar heb ook aandacht voor de Kusttram!
22/07 Let op! Blauwalgen op de Noordede
 
20/07 Honden op het strand ?
20/07 Mondmaskers voortaan verplicht op de markt
18/07 Wat denk jij over ons verkeer?
10/07 Gemeente- en OCMW-raad van 17/07
10/07 Toegankelijk strand met strandrolstoelen
07/07 Bredene ontvangt Blue Flag
07/07 Radio 2 kustwandelingen samen met Sport Vlaanderen
07/07 Neem selfie met #gekochtinBredene
07/07 Ga voor digitaal en krijg 10 euro korting!
07/07 Twee nieuwe postzegelparken
 
06/07 11 juli: Feest van de Vlaamse Gemeenschap
02/07 Avondmarkt op vrijdag
02/07 Bekijk hier de zomerboodschap van de burgemeester
02/07 Elektrische strandrolstoel in gebruik
02/07 Social distancing team van start
02/07 Strandplan van kracht
02/07 Zwembad open sedert 1 juli
01/07 Bredense maatregelen
30/06 Zonneslim aan zee met de kustredders
29/06 Speelpleinwerking Jokkebrok start werking

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1