beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht

01/12/2020

Bredense maatregelen

ALGEMENE MAATREGELEN
Basisregels
 1. Blijf thuis als je ziek bent
 2. Was je handen vaak met water en zeep
 3. Hou minstens 1,5 meter afstand van anderen
 4. Beperk je fysieke contacten. Je mag met maximum 1 dezelfde persoon dicht contact hebben. 1,5 meter afstand is dan niet nodig. Kinderen onder de 12 jaar en de personen met wie je samenwoont tellen niet mee.
 5. Draag een mondneusmasker in de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.
 6. Samenscholingen zijn beperkt tot maximaal 4 personen. Kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. 
SOCIAAL

Burgemeester sluit Bredense woonzorgcentra 
Tot de vaccinatie van zowel bewoners als personeel is afgerond zullen de woonzorgcentra Jacky Maes en Westerhauwe gesloten blijven. Dat heeft de burgemeester zopas beslist. Enkel bewoners, personeel en personen die door de directeur worden toegelaten en die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de woonzorgcentra, krijgen toegang.

Huis van het Kind organiseert "ruilhoekje op afspraak"
Hebt u dringend nood aan kindergerief (kinderen tem 6 jaar)? Dan kan u hiervoor contact opnemen met de sociale noodlijn op 059/33 97 97.  Wij maken dan voor u een afspraak in het ruilhoekje.  

Let wel: dit kan enkel bij dringende nood en conform de geldende richtlijnen (kort bezoek, 1 persoon, geen materiaal ruilen/ binnen brengen, er kan niet gekeken worden in de boxen, medewerker reikt het gevraagde materiaal aan).

Sociale kruidenier opent opnieuw de deuren
De klanten van ’t Groot Verschil zijn welkom tijdens de gekende openingsuren:
 • Dinsdag: 14u – 17u
 • Donderdag: 14 u – 16 u
 • Vrijdag: 9.30u – 12.30u
OPGELET: De sociale kruidenier is verhuisd naar de Duinenstraat 108 en max. 5 personen in de winkel toegelaten. 

Uitvaarten
Begrafenissen en crematies in aanwezigheid van maximum 15 personen zijn toegelaten, als de fysieke afstand van 1,5 meter tussen personen wordt gerespecteerd en zonder blootstelling van het lichaam. 

Huwelijken en huwelijksfeesten
Deze kunnen plaatsvinden in aanwezigheid van max. 15 personen (excl. minderjarige kinderen). Mondmasker is verplicht. Enkel het bruidspaar mag bij plaatsnemen in de trouwzaal het mondmasker afnemen.  

Het is niet toegelaten om na de ceremonie nog een receptie of banket te organiseren. 

Andere erediensten
De gebouwen der erediensten en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening blijven open, maar mogen enkel bezocht worden met maximaal 15 personen per keer in het hele gebouw, mits het dragen van een mondmasker en respect van social distancing.

Vieringen van jubilea zijn geannuleerd.
Indien u in 2021 uw jubileum viert, kan u contact opnemen met de informatiedienst (infodienst@bredene.be) of 059/33 91 95.

Restaurants en drankgelegenheden
 • Zijn gesloten tot 15 januari
Raamverkoop
Wat bedoelt men met raamverkoop?
Het verkopen van voeding en drank via een uitstalraam, chalet, toog,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid en gericht op onmiddellijke consumptie.

Mag een zaak raamverkoop organiseren?
Enkel zaken die een vergunning van de lokale overheid kregen voor uiterlijk 15 november mogen nog eten en drank verkopen via raamverkoop.  Nieuwe initiatieven worden niet meer toegelaten.

Mag men via raamverkoop alcohol verkopen?
Neen, dat mag niet.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?
Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit niet.  Niet-limitatieve voorbeelden zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket…  dat zijn allemaal snacks voor onmiddellijke consumptie.

Wie mag dan wel nog alcohol leveren?
Professionele drankcentrales en wijnleveranciers.
Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.

Persoonlijke contacten
 • Je mag met maximum 1 dezelfde persoon dicht contact hebben. 1,5 meter afstand is dan niet nodig.
 • Nodig je iemand uit bij je thuis ? Je mag maximum 1 knuffelcontact per gezin tegelijkertijd uitnodigen.
 • Woon je alleen ? Je mag jouw dicht contact en nog één extra persoon uitnodigen bij je thuis. Deze personen mogen niet op hetzelfde moment in je huis zijn.
 • Kom je samen op straat ? Je mag met maximum 4 personen zijn. Je moet 1,5 meter afstand houden
Materiaal gemeentelijke technische dienst
Het is enkel mogelijk om maximaal 4 stoelen, 1 tafel en 1 receptietafel te ontlenen.

Registratie in het sportcentrum en zwembad
Het zwembad is terug geopend. Het sportcentrum is enkel geopend voor de sportverenigingen voor activiteiten tot en met 12 jaar en voor de scholen. 
Door het nieuwe ministeriële besluit zijn sportclubs verplicht om een register bij te houden van hun aanwezige sportende leden. Op het register dient naam, telefoonnummer of e-mailadres te worden vermeld. Dit laat bij een mogelijke covidbesmetting de snelle identificatie toe van de contacten. Deze lijst dient conform de privacywetgeving 14 dagen te worden bewaard en daarna vernietigd. 

Gemeentelijke diensten
In alle gemeentelijke gebouwen is het dragen van een mondmasker verplicht. 

MEC Staf Versluys is gesloten 
Het cultureel centrum MEC Staf Versluys in Bredene stopt met alle activiteiten.  Activiteiten en voorstellingen die er de komende weken op de planning stonden, worden geannuleerd en dit tot begin 2021.  Het infoloket (dienst toerisme) in het MEC Staf Versluys blijft wel geopend.

Studeren in het MEC Staf Versluys
De komende blokperiode kunnen studenten terecht in het MEC Staf Versluys.  Voorafgaand registreren en inschrijven is evenwel verplicht.  Inschrijven kan nu reeds telefonisch op 059 56 19 60 of via balie.toerisme@bredene.be.  De vergaderlokalen worden coronaproof ingericht.  Studeren in het MEC Staf Versluys kan tijdens de normale openingsuren van het centrum:
- weekdagen : 9 tot 17 uur
- zaterdag: 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur
- zondag: 13 tot 17 uur

Gemeenschapscentrum en Kunstacademie stoppen werking
Alle indooractiviteiten in het Gemeenschapscentrum worden stopgezet. Ook de werking van de Kunstacademie gaat niet langer door. Enkel de kinderkunstacademie, schaakkring 't vliegend paard en dansstudio Séverine gaan door voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Bibliotheek
De bibliotheek blijft geopend om boeken en allerhande te ontlenen. Ook de leeszaal blijft geopend en de internetpc’s kunnen nog steeds geraadpleegd worden. Alle andere indooractiviteiten worden geannuleerd. In de bib worden maximum 10 personen tegelijk toegelaten.
 
Sportcentrum
Het sportcentrum kan enkel nog gebruikt worden door scholen en sportverenigingen voor leerlingen van minder dan 13 jaar. De voetbalterreinen blijven geopend maar er zullen tijdens het kerstverlof intensieve controles worden uitgevoerd op samenscholingen. Sporten op de buitenterreinen kan voor wie jonger is dan 13 jaar, weliswaar onder begeleiding van een vereniging. De volgende sportactiviteiten kunnen niet doorgaan:
 BK Strandrace op zondag 20 december
 Strandrace op zondag 3 januari
De Ethias Cross op 30 december in Bredene kan wel doorgaan, maar dan zonder publiek.

Speciale informatienummers
Bredene opent speciale informatienummers. Voor wie vragen heeft over deze beslissingen wordt met aandrang verzocht om via deze weg contact te nemen met het gemeentebestuur en de reguliere communicatiekanalen van het gemeentebestuur niet te belasten. Beide nummers zijn dagelijks bereikbaar tussen 8 en 20 uur.
 • Informatienummer gemeente: 0498 88 50 23 (noodplancoördinator Philippe Peeters)
 • Informatienummer woonzorgcentrum Jacky Maes: 0475 42 79 49 (adjunct-algemeen directeur Jan Eerebout.
Men kan ook een e-mail sturen naar infodienst@bredene.be of info@ocmwbredene.be

MOBILITEIT

Fietslabelactie
Alle fietslabelacties worden geannuleerd. U kan de fietslabels ook zelf kleven. De aanvraag kan u doen via het digitaal loket: hier aanvragen. De labels worden vervolgens naar u opgestuurd. 

AFVAL

Ophaling kerstbomen 
De kerstbomen worden gefaseerd opgehaald in verschillende zones. Zorg dat de boom op de stoep voor uw woning ligt! Niet toegelaten zijn potten, versiering, netten, aarde.
 • Donderdag 7 januari: zone T1 & T2
 • Vrijdag 8 januari: zone T3 & T4
 • Maandag 11 januari: zone T5 & T6
 • Dinsdag 12 januari: zone T7 & T8
 • Woensdag 13 januari: zone T9 & T10
 • Donderdag 14 januari: zone T11 & T12
Bekijk de zones in de afvalkalender.

Milieu en recyclagepark blijft open
Het milieu- en recyclagepark blijft open. Maar er wordt opnieuw overgeschakeld naar een systeem waarbij maximaal 7 voertuigen gelijktijdig op het park worden toegelaten. Wie naar het park komt kan dat, indien dit noodzakelijk is om de materialen te lossen, met maximum 2 personen: de bestuurder en één passagier.  Er is geen toegang tot de gebouwen en het toilet.  De parkwachters zullen ook géén hulp bieden bij het lossen, maar enkel mondelinge informatie geven.  Er wordt gevraagd om niet met méér dan 1 persoon aan een container te staan.  Betalen voor de betalende fracties kan enkel digitaal!  Hou altijd 1,5 meter afstand van andere inwoners alsook van parkwachters.

Eénrichtingsverkeer in Noord-Edestraat
De toegang van het milieu- en recyclagepark is enkel te bereiken via de Noord-Edestraat uit de richting van de Pieter Breugelstraat.  Uitrijden dient te gebeuren via de Sluizenstraat. In de smalle toegangsweg naar het recyclagepark (gedeelte Noord-Edestraat) wordt tijdelijk éénrichtingsverkeer ingevoerd.

Hou u aan de regels
In het park moeten de afstandsregels worden gerespecteerd. Bezoekers moeten in hun wagen blijven zitten in de wachtrij. De inzameling van asbest is terug mogelijk. Goederen bestemd voor de kringwinkel kunnen opnieuw worden aangeleverd.

Hou rekening met de hygiënemaatregelen
De hygiënemaatregelen zijn er van kracht, men vermijdt er contact en houdt er afstand tot de recyclageparkwachter (minstens 1,5 meter) en draag een mondmasker. Respecteer het werk en de richtlijnen van de recyclageparkwachters. Doe je dat niet, weet dat er nultolerantie geldt. Bij elke inbreuk zal klacht ingediend worden en volgt een boete.

Kom alleen naar het recyclagepark.
Kom enkel met twee indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen. De recyclageparkwachter zal niet helpen! Wacht met het lossen van de afvalstoffen tot je een teken krijgt van de recyclageparkwachter dat de container die je nodig hebt effectief beschikbaar is. Het is niet de bedoeling dat men met velen rond één container gaat staan. Hou altijd 1,5 m afstand.

Betalende fracties op het milieu- & recyclagepark
De betaling van de fracties waarvoor een vergoeding moet worden betaald, kan enkel via bancontact. 

ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN

Sport
Je mag buiten sporten met maximum 4 personen. Hou 1,5 meter afstand.
Sportclubs, wellnesscentra en fitnesscentra zijn gesloten.

Zwembad
Het zwembad is geopend voor publiek zwemmen op afspraak en de scholen. 
 
Steunacties verenigingen
Kunnen occasionele verkopen door verenigingen nog doorgaan?
Ja, dat kan.

Zijn er specifieke voorwaarden gekoppeld aan de occasionele verkopen door verenigingen?
Ja, het moet om een steunactie gaan.

Hoe geraken de goederen die de vereniging verkopen tot bij de koper?
 • Men kan werken met een erkend afhaalpunt of met een afhaalpunt georganiseerd door de gemeente
 • Men kan ook werken met een levering aan huis maar met die voorwaarde dat er naar analogie met de professionele pakjesdiensten aangebeld wordt, het pakje aan de deur gezet wordt en meteen afstand genomen wordt.  Sowieso moet elk fysiek contact vermeden worden tussen verkoper/aanbieder en koper/ontvanger.  Men mag ook niet binnen in de woning.
Mogen verenigingen zelf pakketten samen stellen?
Neen, dat mag niet dat moet door een professionele instantie gebeuren.

Mogen verenigingen zelf samenkomen om maaltijden te bereiden om als steunactie te verkopen/aan te bieden?
Neen, dat mag niet.  Het klaarmaken van maaltijden (soep, spaghetti..) moet gebeuren door een professionele instantie.

Als er met een levering gewerkt wordt, waar moet men rekening mee houden bij het transport via de auto?
Tussen de leden van de vereniging die niet samenwonen, moet er in de auto een afstand van 1,5 meter zijn.  Dus het type wagen is bepalend om te weten met hoeveel personen je in de auto kan, om te leveren aan huis.

De vereniging werkt met een afhaalpunt: wat is mogelijk?
 • Men kan werken met een erkend afhaalpunt bij een professionele instantie (bvb een onderneming, een horecazaak…)
 • Men kan werken via een door de gemeente ingericht afhaalpunt.
 • De erkende en gemeentelijk ingerichte afhaalpunten verlopen onder permanent toezicht van respectievelijk de professionele instantie of de gemeente.  De verenigingen mogen wel helpen.
 • Er worden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tussen de professionele instantie/de gemeente en de vereniging om een coronaproof verloop van de afhaling te garanderen.
Waaraan moet een gemeentelijk afhaalpunt minimaal voldoen?
 • Een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd
 • Mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler
 • De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden;
 • Noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van aanbieder en afhaler
 • Bij voorkeur  afhalen op reservatie/via tijdsloten
 • Zo weinig mogelijk cash geld, voorkeur voor vooraf betaling of contactloos ter plaatse
 • De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de gemeente 
 • Hierover en over eventueel bijkomende punten, worden duidelijke afspraken gemaakt met de instantie die het afhaalpunt aanbiedt.  De instantie die het afhaalpunt aanbiedt, ziet er op toe dat dit coronaproof gebeurt.
Geen buurt- of straatfeesten
Ook straat- en buurtfeesten kunnen niet doorgaan.  

Markt
De Bredense markt wordt momenteel georganiseerd op het evenementenplein en parkings MEC dit door de werken aan de Kapelstraat.
 
Om de veiligheid te kunnen garanderen zal de markt doorgaan met heel wat restricties voor zowel de marktkramers als bezoekers. De kramen zullen op een veilige afstand van elkaar worden geplaatst. Wie de markt bezoekt zal dit enkel kunnen via een afgesloten éénrichtingsparcours waar een strikt beperkt aantal gelijktijdige bezoekers zal worden toegelaten. Op de markt dienen de bezoekers rekening te houden met de afstandsregels en het dragen van een mondmasker. Het gemeentebestuur roept de geregelde bezoekers van de dinsdagmarkt op om zoveel mogelijk de piekuren te vermijden. Op de markt is het individueel winkelen en niet langer dan nodig. 

Vissen
In domein Grasduinen is vissen in de visvijver opnieuw toegelaten. Ook op het strand en openbaar water is dit opnieuw mogelijk.

Jeugdbewegingen
Binnen activiteiten van jeugdverenigingen voor +12j is niet meer toegestaan. Iedereen moet een mondmasker dragen bij buitenactiviteiten.Lees ook :
26/01 Vogelgriep: de ophokplicht van pluimvee geldt nog steeds!
26/01 Dinsdagmarkt opnieuw op het marktplein
26/01 Bekendmaking van de opmaak van de gemeentelijke lijst van gezworenen
26/01 Bredense woonzorgcentra gesloten
26/01 Werken aan tramoverwegen Koninklijke Baan
22/01 Sportieve kinderopvang tijdens de krokusvakantie is volzet
21/01 Volg hier live - Infovergadering over het meerjarenplan
21/01 Oproep: Bredense ondernemer plaats jouw etalage in de kijker!
21/01 Strandbloemen verkopen is een unieke traditie aan onze kust.
19/01 Volg hier de gemeente- en OCMW-raad live op 25/01
 
19/01 Infovergadering over het meerjarenplan
19/01 Werken in Koningin Astridlaan vanaf woensdag 20 januari
16/01 Subsidieoproep van agentschap opgroeien: bekendmaking criteria
15/01 Bekijk de boodschap van de burgemeester
15/01 Gemeente- en OCMW-raad van 25/01
15/01 Data consultatie rechtshulp
15/01 Gratis zwemlessen voor kinderen geboren in 2014
15/01 Bredene stelt MEC Staf Versluys ter beschikking als vaccinatiecentrum
13/01 Ken jij de ‍vernieuwde eID al?
13/01 In 2021 organiseert de Vlaamse overheid zoals ieder jaar een Onroerenderfgoedprijs.
 
13/01 Bredene is klaar voor de winter
07/01 Nieuwe openingsuren recyclagepark
06/01 Breng de gegevens up-to-date in BE-Alert!
05/01 Ophaling kerstbomen: bekijk hier de zones!
04/01 Wintertips: bescherm jouw waterleiding en watermeter!
04/01 Oproep tot kandidaatstelling: Prijs Cultuurraad Bredene 2020
04/01 Ophaling kerstbomen
04/01 Lukt het niet? Wij helpen!
30/12 Zwembad dicht door technisch probleem
30/12 Aangepaste openingstijden tijdens eindejaar

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1