beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht
Foto

14/09/2017

Zwerfkattenactie wordt uitgebreid

Het Bredens gemeentebestuur doet al sedert 2008 intensieve inspanningen om de zwerfkattenpopulatie in te dijken. Jaarlijks wordt hiervoor een bedrag van 4000 EUR uitgetrokken.  Gemeentepersoneel zoals straatkeerders, gemeenschapswachten, medewerkers van groendienst en technische dienst,…  worden gevraagd om de aanwezigheid van (haarden van) wilde of zwerfkatten te melden aan de medewerker die bevoegd is voor dierenwelzijn.  Via allerlei kanalen (website, Facebook, infoblad) worden inwoners eveneens gevraagd om  zwerfkatten te melden op het nummer 059/339195 en om zo dierenleed te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de zwerfkatten zich vermenigvuldigen. Bovenop die inspanningen worden nu ook nog aanvullende acties ondernomen.
 
Ook acties op campings/samenwerking met OCMW 
Niettegenstaande de inspanningen om zwerfkatten op te sporen, de herhaalde oproep aan inwoners om zwerfkatten te melden en het feit dat in de pers soms wordt gewaagd van een vermeende kattenplaag, dient de bevoegde dienst slechts een beperkt aantal interventies te doen inzake zwerfkatten .  Met het budget dat hierdoor over is wordt nu, in overleg met het OCMW, de  cliënten van dit OCMW de mogelijkheid geboden hun katten te laten steriliseren/castreren op kosten van het gemeentebestuur.  Er werd ook andermaal een brief gericht aan de campinguitbaters met de uitdrukkelijke uitnodiging om zwerfkatten op hun terreinen te melden zodat ook hier actie kan worden ondernomen door het gemeentebestuur.

Enkel zwerfkatten, geen huiskatten
Het gemeentebestuur steriliseert of castreert enkel zwerfkatten.  Huiskatten, of zogenaamde gedomesticeerde katten, behoren niet tot deze categorie.  Het gemeentebestuur is van oordeel dat wie een kat in huis neemt, ook moet instaan voor de zorg ervan.  Het is trouwens sedert 2014 verplicht dat katten van particulieren en kwekers moeten  worden gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd. 

Enkel euthanasie indien nodig
Kwatongen beweren soms dat zowel het gemeentebestuur als het Blauw Kruis, waarmee het gemeentebestuur een verregaande samenwerking heeft, dieren doelbewust euthanaseert. Niets is echter minder waar.  Het gemeentebestuur laat in deze de beslissing steeds over aan de persoon die weet hoe ziek een dier is of hoe groot de overlevingskansen zijn van een kitten, en dat kan niemand anders zijn dan de dierenarts. Wie dus beweert dat zowel het gemeentebestuur als het Blauw Kruis doelbewust katten laat vernietigen liegt of zegt dat dierenartsen hun job niet correct uitvoeren. En dat is absoluut onwaar. Enkel de katten die ongeneeslijk ziek zijn en kittens zonder overlevingskansen krijgen een spuitje.  Na de sterilisatie of de castratie van de gezonde zwerfkat worden deze opnieuw uitgezet in de buurt van de plaats waar ze werden gevangen.  Een knip in het oor van de kat moet vermijden dat ze meermaals onnodig worden gevangen en naar de dierenarts worden gebracht.

Nauwe samenwerking met het Blauw Kruis
De samenwerking met het Blauw Kruis verloopt bijzonder vlot.  Jaarlijks worden heel wat katten/honden door deze vzw opgevangen en verzorgd.  Dit blijkt uit permanente evaluatie van deze samenwerking. De subsidie aan dit Blauwe Kruis wordt dan ook vanaf volgend jaar verhoogd van 4000 tot 5500 EUR.
 
ZWERFKATTEN IN UW BUURT? Meld het ons T 059 33 91 95Lees ook :
14/12 UPDATE Breuk in waterleiding Kapelstraat
14/12 Staking op dinsdag 19 december
14/12 Radio Koekenbak in Europaschool
14/12 Na Wout Van Aert komt ook Mathieu Van der Poel naar Brico Cross in Bredene
14/12 Afvalkalender 2018 binnenkort in de bus!
13/12 Breuk in waterleiding Kapelstraat
12/12 Kerstmarkten op het Sas en in de Duinenstraat
12/12 Acties van en voor handelaars
12/12 Vlaams kampioenschap Strandrace
11/12 Strooidiensten volop in de weer
 
11/12  Café Chauffé in de BKO en verkoop tvv het goede doel
11/12 Winter Duinen - ijspiste met Almhut en Kerstmarkt op het Duinenplein
11/12 Renovatie betonverharding Sluizenstraat
11/12 Studeren in het gemeentehuis
11/12 Marktkramers houden eindejaarsactie
09/12 Werken Fritz Vinckelaan
08/12 Gemeenteraadszitting van 18/12
06/12 Geen markt op 26 december en 2 januari
06/12 Subsidies voor nieuw woonzorgcentrum
06/12 Fietsen krijgen label in Bredense scholen
 
06/12 Winterse activiteiten in Bredene: sportief en genieten met de hele familie
06/12 Welke handelszaak heeft ´De Warmste Kerstetalage´
06/12 Sinterklaas bezoekt Bredense jeugd
04/12 Moskee op Bredene-Sas is ´fake news´
04/12 Bredene loopt het jaar uit
04/12 Prijs Cultuurraad Bredene 2017 - wie is kandidaat?
04/12 Wintermarkt kersteditie
04/12 De Classic op het Bredense strand
30/11 Politie Bredene/De Haan zoekt Maurice en Agnes
29/11 Wordt de Belgische kust het nieuwe Aruba?

Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1