beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > nieuwsbericht
Foto

14/09/2017

Zwerfkattenactie wordt uitgebreid

Het Bredens gemeentebestuur doet al sedert 2008 intensieve inspanningen om de zwerfkattenpopulatie in te dijken. Jaarlijks wordt hiervoor een bedrag van 4000 EUR uitgetrokken.  Gemeentepersoneel zoals straatkeerders, gemeenschapswachten, medewerkers van groendienst en technische dienst,…  worden gevraagd om de aanwezigheid van (haarden van) wilde of zwerfkatten te melden aan de medewerker die bevoegd is voor dierenwelzijn.  Via allerlei kanalen (website, Facebook, infoblad) worden inwoners eveneens gevraagd om  zwerfkatten te melden op het nummer 059/339195 en om zo dierenleed te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de zwerfkatten zich vermenigvuldigen. Bovenop die inspanningen worden nu ook nog aanvullende acties ondernomen.
 
Ook acties op campings/samenwerking met OCMW 
Niettegenstaande de inspanningen om zwerfkatten op te sporen, de herhaalde oproep aan inwoners om zwerfkatten te melden en het feit dat in de pers soms wordt gewaagd van een vermeende kattenplaag, dient de bevoegde dienst slechts een beperkt aantal interventies te doen inzake zwerfkatten .  Met het budget dat hierdoor over is wordt nu, in overleg met het OCMW, de  cliënten van dit OCMW de mogelijkheid geboden hun katten te laten steriliseren/castreren op kosten van het gemeentebestuur.  Er werd ook andermaal een brief gericht aan de campinguitbaters met de uitdrukkelijke uitnodiging om zwerfkatten op hun terreinen te melden zodat ook hier actie kan worden ondernomen door het gemeentebestuur.

Enkel zwerfkatten, geen huiskatten
Het gemeentebestuur steriliseert of castreert enkel zwerfkatten.  Huiskatten, of zogenaamde gedomesticeerde katten, behoren niet tot deze categorie.  Het gemeentebestuur is van oordeel dat wie een kat in huis neemt, ook moet instaan voor de zorg ervan.  Het is trouwens sedert 2014 verplicht dat katten van particulieren en kwekers moeten  worden gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd. 

Enkel euthanasie indien nodig
Kwatongen beweren soms dat zowel het gemeentebestuur als het Blauw Kruis, waarmee het gemeentebestuur een verregaande samenwerking heeft, dieren doelbewust euthanaseert. Niets is echter minder waar.  Het gemeentebestuur laat in deze de beslissing steeds over aan de persoon die weet hoe ziek een dier is of hoe groot de overlevingskansen zijn van een kitten, en dat kan niemand anders zijn dan de dierenarts. Wie dus beweert dat zowel het gemeentebestuur als het Blauw Kruis doelbewust katten laat vernietigen liegt of zegt dat dierenartsen hun job niet correct uitvoeren. En dat is absoluut onwaar. Enkel de katten die ongeneeslijk ziek zijn en kittens zonder overlevingskansen krijgen een spuitje.  Na de sterilisatie of de castratie van de gezonde zwerfkat worden deze opnieuw uitgezet in de buurt van de plaats waar ze werden gevangen.  Een knip in het oor van de kat moet vermijden dat ze meermaals onnodig worden gevangen en naar de dierenarts worden gebracht.

Nauwe samenwerking met het Blauw Kruis
De samenwerking met het Blauw Kruis verloopt bijzonder vlot.  Jaarlijks worden heel wat katten/honden door deze vzw opgevangen en verzorgd.  Dit blijkt uit permanente evaluatie van deze samenwerking. De subsidie aan dit Blauwe Kruis wordt dan ook vanaf volgend jaar verhoogd van 4000 tot 5500 EUR.
 
ZWERFKATTEN IN UW BUURT? Meld het ons T 059 33 91 95Lees ook :
22/03 Werken in Vicognelaan zijn voltooid
21/03 Gemeentemonitor 2018: Bredene blijkt zeer aangename gemeente te zijn
21/03 Aankondiging openbaar onderzoek - Natuurbeheerplan D´Heye
21/03 Laat je fiets labelen !
21/03 Eneco Clean Beach Cup : doe mee !
21/03 Breng pesticiden binnen in ruil voor een voegenborstel*
20/03 Bredene controleert en herstelt fietsen scholieren
20/03 Zandopspuitingen ter hoogte van strandpost 4
19/03 Auto overkop in Bredene
16/03 Provincie West-Vlaanderen - Aankondiging van raadpleging PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon
 
16/03 Sas Slijkensbrug: laatste fase van de werken
16/03 Gemeenteraadszitting van 26/3
16/03 Netwerken en bijleren voor ondernemers op lentehappening
16/03 Peuterbabbels gaan niet door!
16/03 Grote schelpenteldag : tel jij mee ?
16/03 Proclamatie Kinderkunstwedstrijd 2018
16/03 Strandposten krijgen nieuwe containerunits
16/03 Triatlon voor de jongsten : nu inschrijven !
15/03 Opendeurdag in Dienstencentrum Sas
15/03 Eerste boksgala in Bredene
 
13/03 ´Eh, what´s up doc´ op cover ´Bredene Magazine´
13/03 Opnieuw inzameling groenafval in de wijken
12/03 Susan Ball wint cultuurprijs
12/03 Nutswerken in Sluizenstraat
12/03 Bredene investeert in 3 semi-ondergrondse restafvalcontainers
09/03 Omgevingsvergunning : bekendmaking aktenames
09/03 Werken op het strand
09/03 Nieuwe gemeentelijke zoutstrooier.
09/03 Shownamiddag voor senioren met Gunther Neefs en Les Copines.
09/03 Seveso-alarmsignaal wordt getest

Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1