beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > Digitaal loket
 

Reispas

Wat?
Een reispas of paspoort is een identiteitsdocument dat volgens internationale normen is vastgelegd. U heeft dit paspoort niet voor alle bestemmingen nodig.  Voor een bezoek aan één van de EU-landen volstaat uw gewone identiteitskaart. Een geldig paspoort is vereist voor een reis naar de meeste landen buiten de EU.  Zowel kinderen als volwassen hebben een eigen paspoort nodig.

Geldigheidsduur?
Het paspoort is 7 jaar geldig (5 jaar voor minderjarigen). Verlengingen zijn niet mogelijk. Er worden enkel nog paspoorten met een chip afgeleverd. Ga nauwkeurig de geldigheidsduur van uw paspoort na. Verschillende landen eisen dat het paspoort nog een ruime periode geldig is na verblijf op hun grondgebied. Doe daarom navraag bij de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Wie?
Voor Belgen die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters.

Hoe aanvragen?
De aanvraag dient bij de dienst bevolking te gebeuren, u dient zich hiervoor persoonlijk bij de dienst bevolking aan te bieden.  U moet immers uw handtekening plaatsen en vingerafdrukken laten nemen.

Wat moet ik meebrengen?

  • identiteitskaart;
  • 1 recente kleurenpasfoto's met witte achtergrond (niet lachen op de foto);
  • oud paspoort of bewijs van verlies.

Hoeveel kost het?
Normale procedure:
De wachttijd is ongeveer 7 werkdagen.

Meerderjarig: 79,00 euro 
Minderjarig: 35,00 euro

Spoedprocedure:
Indien u sneller over een paspoort wil beschikken, is er een wachttijd van 1 werkdag (indien aangevraagd voor 15 uur). Hiervoor worden extra kosten aangerekend.
Meerderjarig: 254,00 euro
Minderjarig: 210,00 euro

Noodprocedure om humanitaire redenen?
Moet u om dringende redenen van humanitaire aard (ongeval, ernstige ziekte, verdwijning of overlijden van een naaste) zeer snel naar het buitenland vertrekken, dan kan binnen één dag een voorlopig paspoort afgeleverd worden. Dit paspoort heeft een beperkte geldigheidsduur voor een bepaalde bestemming. Het kan slechts geleverd worden als er een bewijs is van dringende humanitaire redenen. De aanvraag dient te gebeuren bij de Dienst paspoorten van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Tijdens het weekend kan u telefonisch contact opnemen via het nummer + 32 2 501 81 11.

Meer informatie?
De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft een website, waar u per land van bestemming al de nodige informatie terugvindt. De vereiste documenten, veiligheidsvoorschriften, vaccinaties, ambassades, enz.
www.diplomatie.belgium.be

Visum
Informeer tijdig of u een visum nodig heeft bij uw reisbureau, bij het gemeentebestuur of bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Gezondheidsadviezen
Via deze site kan u de actuele gezondheidsadviezen met betrekking tot malaria-preventie en vaccinatie voor individuele landen opvragen.

Gerelateerde documenten
Reistoelating voor minderjarige
 
Er bestaan geen Belgische of internationale procedures/formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Wanneer het kind reist met een ouder, staat het de ouders vrij het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente, en deze schriftelijke toestemming mee op reis te nemen.  Buitenlandse Zaken raadt deze schriftelijke toestemming aan wanneer het kind alleen, of in het gezelschap van anderen dan zijn ouder(s) reist.

 

Contact

Dienst:
Bevolking

Gemeentehuis, Centrumplein 1

T. 059/33 91 92
F. 059/33 00 36
email

Openingsuren:
Er is een aangepaste dienstverlening tijdens de coronamaatregelen. Bekijk hier de geldende regeling.

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1