beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > Digitaal loket
 

Kids-ID

Waarom een Kids-ID?

  • goed beveiligde identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar oud;
  • geldig reisdocument in Europa en enkele andere landen;
  • telefoon-cascadesysteem "hallo-ouders" waardoor een verloren kind snel weer in contact kan worden gebracht met zijn familie.

De kaart biedt kinderen bovendien een extra bescherming in noodgevallen! De dienst HALLO OUDERS verbonden aan de Kids-ID kan gratis geactiveerd worden op deze site en dat in een handomdraai. Eenmaal geactiveerd, kan elke volwassene die uw kind in nood vindt, het HALLO OUDERS nummer bellen dat zich op de achterzijde van de Kids-ID bevindt. Op deze manier worden de nummers in volgorde van hun belangrijkheid gebeld.

Toch volstaat enkel de kaart niet om te reizen: het kind moet begeleid worden door één van zijn ouders of voogd die zelf over een geldig identiteitsdocument beschikt.  In andere gevallen is een reistoelating nodig.
 
Wie kan een Kids-ID aanvragen?
Op dit ogenblik kan enkel en alleen voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar die ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters een Kids-ID worden gemaakt

Voor de kinderen die nog een geldige papieren versie hebben is er niets aan de hand. U kan deze blijven gebruiken tot aan de vervaldag.

Hoe aanvragen?
De aanvraag gebeurt bij de gemeente door de ouders of de personen met het ouderlijk gezag. (In bijzijn van het kind + pasfoto met lichte achtergrond).

U moet voor de aanmaak van de Kids-ID rekening houden met een periode van gemiddeld 2 à 3 weken (normale procedure) alvorens ze afgeleverd kan worden.

Geldigheidsduur?
De nieuwe Kids-ID kaart heeft een geldigheidsduur van drie jaar. Vanaf twaalf jaar kan er een elektronische identiteitskaart worden aagevraagd.

Prijzen en leveringstermijnen
Normale procedure :  6,60 euro (2 weken)
Spoedprocedure: 89,90 euro (1 werkdag-aanvraag voor 15u)

Spoedprocedure met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken

kids-ID: 121,40 euro

Spoedprocedure met gecentraliseerde levering bij FOD Binnenlandse Zaken, Park Atrium, Koloniënstraat 11, 1000 Brussel leveringstermijn: 1 werkdag

Uitzonderlijke situaties
De bedoeling is dat de noodprocedure waarbij een voorlopig identiteitsbewijs wordt afgeleverd aan kinderen onder de 12 jaar oud om te reizen zal worden beperkt. In uitzonderlijke gevallen kan u een voorlopig identiteitsbewijs voor kinderen aanvragen dat dezelfde dag nog kan worden afgehaald in de provinciehoofdstad bij de Regionale delegatie van het Rijksregister:

Fod Biza – ADIB – Regionale Afvaardiging – Rijksregister – West-Vlaanderen
Koning Albert l-Laan 1/5 bus 7
8200 Brugge

Dit document is slechts 2 maanden geldig en slechts te gebruiken in een aantal landen.

Als uitzonderlijke situatie wordt beschouwd:

  • uitzonderlijke omstandigheden waardoor u duidelijk niet op voorhand kon weten dat u dringend met uw kind(eren) naar het buitenland moet reizen. Bijvoorbeeld een overlijden, een spoedoperatie, of een ander geval van overmacht dat een dringende en onvoorziene verplaatsing vergt naar het buitenland;
  • wanneer minstens vijftien dagen voordien een Kids-ID werd aangevraagd, maar de gemeente de kaart niet tijdig heeft ontvangen;
  • als uw kind al een Kids-ID heeft maar dit document in de vijftien dagen voor uw vertrek naar het buitenland gestolen werd, verloren ging of onherroepelijk werd beschadigd.

Kids-ID verloren?
 
Bel het noodnummer 00800 2123 2123 (gratis)
tel. + 32 2 518 21 23

Meer info
www.halloouders.be
www.ibz.rrn.fgov.be
www.eid.belgium.be
www.childfocus.be

 

Contact

Dienst:
Bevolking

Gemeentehuis, Centrumplein 1

T. 059/33 91 92
F. 059/33 00 36
email

Openingsuren:
Er is een aangepaste dienstverlening tijdens de coronamaatregelen. Bekijk hier de geldende regeling.

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1