beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > Digitaal loket
 

Echtscheiding

Wat?
Echtscheiding is de ontbinding van het burgerlijk huwelijk tijdens het leven der echtgenoten, onder de voorwaarden en in de gevallen door de wet voorzien. De wet onderscheidt verschillende vormen van echtscheiding. Naargelang het geval wordt de procedure ingezet door een advocaat of een notaris.

De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft het beschikkend gedeelte van een echtscheidingsvonnis over in het huwelijksregister. Ook noteert de ambtenaar van de dienst burgerlijke stand een randmelding aan de akte van huwelijk.

Wat zijn de stappen na de uitspraak door de rechtbank?
Het in kracht van gewijsde gegane vonnis van echtscheiding wordt door de griffier van de rechtbank binnen de maand, bij aangetekend schrijven, overgemaakt aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats waar het huwelijk is voltrokken.†De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft binnen de maand het beschikkend gedeelte over in het register van de burgerlijke stand. Bij een in het buitenland afgesloten huwelijk wordt dit overgeschreven in de registers van de burgerlijke stand in Brussel, eerste district. Zodra de echtscheiding is overgeschreven wordt de burger hierover geÔnformeerd en kan men een afschrift van de echtscheidingsakte vragen.

Wat is "kracht van gewijsde"?
De door de rechtbank uitgesproken echtscheiding wordt van kracht zodra het vonnis kracht van gewijsde heeft gekregen.†Dit is voor echtscheiding met onderlinge toestemming 1 maand na de uitspraak en voor echtscheiding op grond van bepaalde feiten of feitelijke scheiding 1 maand na de betekening van het vonnis aan de tegenpartij.

De echtscheiding heeft rechtskracht tegenover derden vanaf de datum van overschrijving van het vonnis of arrest in het register van de burgerlijke stand van de huwelijksplaats.

Hoeveel kost het?
Een afschrift of een uittreksel wordt gratis afgeleverd.

Naar het digitaal formulier

 

Contact

Dienst:
Burgerlijke stand

Gemeentehuis, Centrumplein 1

T. 059/33 91 93
F. 059/33 00 36
email

Openingsuren:
Er is een aangepaste dienstverlening tijdens de coronamaatregelen. Bekijk hier de geldende regeling.

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1