beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > Digitaal loket
 

Niet-duurzaam verblijf van meer dan drie maanden

EU-burgers en hun familieleden die zelf burger zijn van de EU
Burgers van de Unie die verblijf inroepen als werknemer, zelfstandige, student of bezitter van voldoende bestaansmiddelen (o.a gepensioneerden, uitkeringsgerechtigden), werkzoekenden en hun familieleden die zelf ook burger van de Unie zijn. Deze personen wensen meer dan drie maanden in BelgiŽ te verblijven.

In welk register word ik als EU-burger ingeschreven?
Bij de aanmelding wordt de EU-burger ingeschreven in het wachtregister, na een positieve woonstcontrole in het vreemdelingenregister.†

††

Wat betekent niet-duurzaam verblijfsrecht als EU-burger?
Het verblijf van EU-burgers blijft langer aan voorwaarden gebonden en dit gedurende†5 jaar. Gedurende deze 5†jaar beschikt de EU-burger over een verblijfsrecht van meer dan drie maanden.
Wanneer kom ik in aanmerking voor duurzaam verblijf?

Welke documenten ontvang ik als EU-burger?
Indien u bewijst dat u onderdaan bent van de Europese Unie door middel van een (al dan niet geldig) paspoort of identiteitskaart:

Huidige situatie:

  • afgifte aanvraag van een verklaring van inschrijving (bijlage 19);
  • afgifte papieren verklaring van inschrijving (bijlage 8) - geen geldigheidsduur. Dit kan enkel wanneer alle vereiste documenten zijn voorgelegd. De verklaring van inschrijving is geen verblijfsvergunning omdat EU-burgers hun verblijfsrecht rechtstreeks ontlenen aan het EG-recht of afgifte van een elektronische verklaring van inschrijving (bijlage 8): E kaart.

De† elektronische kaart heeft in principe een geldigheidsduur van vijf jaar, tenzij de EU-burger aangeeft voor een kortere periode dan vijf jaar in BelgiŽ te zullen blijven. In dat geval heeft de kaart een geldigheidsduur gelijk aan het voorgenomen verblijf.

Er kan een keuze worden gemaakt tussen een papieren of een elektronische versie. De elektronische verklaring van inschrijving is niet verplicht. De papieren versie is wel verplicht. Een elektronische kaart biedt uiteraard meer toepassingsmogelijkheden (elektronische identificatie, veiliger chatten op internet, plaatsen van elektronische handtekening, toegang tot containerpark, allerhande toepassingen zowel in de openbare als in de privťsector). U vraagt best dergelijke kaart aan.

Kostprijs:

  • papieren bijlage 8: gratis;
  • elektronische bijlage 8 (E kaart): 12 euro

Wat met familieleden van EU-burgers die zelf geen EU-burger zijn?
Na een positieve woonstcontrole wordt het familielid ingeschreven in het vreemdelingenregister en ontvangt het een attest van immatriculatie (AI, geldig voor†6 maanden te rekenen vanaf de afgifte van een aanvraag via de bijlage 19ter (aanvraag van de verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie). Bij een positieve beslissing krijgt het familielid een "verblijfskaart van een familielid van een burger van de unie" (bijlage 9). De bijlage 9 is een elektronische vreemdelingenkaart.

Huidige situatie:

  • afgifte bijlage 19ter (aanvraag van de verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie);
  • afgifte attest van immatriculatie (model A);
  • na†6 maanden: afgifte bijlage 9 in de vorm van een elektronische F kaart. Deze kaart heeft in principe een geldigheidsduur van 5 jaar, tenzij de EU-burger die het familielid vervoegt aangeeft dat hij voor een kortere duur dan vijf jaar in BelgiŽ wenst te blijven. In dat geval wordt de geldigheidsduur van de verblijfskaart beperkt tot de duur van het voorgenomen verblijf van de EU-burger.

Het gewone verblijfsrecht blijft eveneens langer aan voorwaarden gebonden dan nu het geval is:†5 jaar.

Kostprijs:

  • attest van immatriculatie: gratis
  • elektronische bijlage 9 (F kaart): 12 euro
 

Contact

Dienst:
Vreemdelingen

Gemeentehuis, Centrumplein 1

T. 059/33 91 92
F. 059/33 00 36
email

Openingsuren:
Er is een aangepaste dienstverlening tijdens de coronamaatregelen. Bekijk hier de geldende regeling.

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1