beeld uit Bredene
naar toeristische website
NL    FR    DE
>> U bent hier : Home > Digitaal loket
 

Rijgeschiktheidsattest

Rijgeschiktheidsattest groep 1

Wat?
Een geneeskundig attest groep 1 is voor de categorieŽn A3, A, B en B+E, behalve als u daarmee bezoldigd vervoer wil uitoefenen.

Wie?
Als u een rijgeschiktheidsattest voor groep 1 wil bekomen, moet u een onderzoek ondergaan bij een vrij gekozen arts. De gekozen geneesheer kan dan een rijgeschiktheidsattest voor de groep 1 afgeven, eventueel op grond van adviezen die hij nodig acht. Bestuurders die deze voertuigen willen blijven besturen dienen ervoor te zorgen dat ze een rijgeschiktheidsattest groep 1 kunnen voorleggen.

Waar kan ik terecht?

  • een vrij gekozen arts:
    Als de arts bepaalde functionele of motorische stoornissen vaststelt, moet hij u doorverwijzen naar het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid - CARA - Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing.
  • Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid - CARA - Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing - Haachtsesteenweg 1405 - 1130 Brussel.

Als u een afspraak met CARA maakt, moet u rekening houden met een wachttijd van ongeveer vijf maanden.

Geldigheid?
Op het rijgeschiktheidsattest kan de geneesheer beperkingen in duur, in categorieŽn of in gebruik vermelden. Die beperkingen zullen dan ook gelden op het rijbewijs.

Vanaf 1 november 2009 zal de verlenging van de geldigheidsduur van de rijbewijscategoriŽn A3, A, B, B+E en G met een rijgeschiktheidsattest voor groep 1 voortaan kosteloos verlopen. Deze vrijstelling betreft enkel de verlenging, de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt met dit getuigschrift zal u echter de retributie moeten betalen.

Rijgeschiktheidsattest groep 2

Wat?
Een geneeskundig attest wordt opgemaakt door een bepaalde dienst. Dit document bevestigt dat u geschikt verklaard wordt om een voertuig te besturen waarvoor u een rijbewijs cat. C, CE, D en DE of bezoldigd vervoer cat. B (enkel nog voor bepaalde categorieŽn) nodig heeft.

Wie?
Bestuurders die deze voertuigen willen blijven besturen dienen ervoor te zorgen dat ze een rijgeschiktheidsattest groep 2 kunnen voorleggen.

Waar kan ik terecht?

  • medisch centrum van Volksgezondheid
  • arbeidsgeneeskundige dienst (via de werkgever)
  • leger
  • politie

Geldigheid?
Het rijgeschiktheidsattest voor de groep 2 is altijd in duur beperkt:

  • ten langste 5 jaar geldig;
  • of een door de geneesheer bepaalde kortere duur.
 

Contact

Dienst:
Bevolking

Gemeentehuis, Centrumplein 1

T. 059/33 91 92
F. 059/33 00 36
email

Openingsuren:
Er is een aangepaste dienstverlening tijdens de coronamaatregelen. Bekijk hier de geldende regeling.

>
Bekijk de volledige UiTagendaGemeentebestuur - Centrumplein 1 - 8450 Bredene - T. 059 33 91 91- F. 059 33 00 36 - E. gemeentebestuur@bredene.be - webmaster - BE0207.435.092
Niets uit deze website mag overgenomen worden zonder toelating van het gemeentebestuur Bredene | privacyverklaring
politiezone bredene - de haan sociaal huis bredene jong in bredene 1